Go to Top

Tervezőknek

Siva Solat tervezőknekA mai villamos tervező társadalom egy része pontosan tisztában van a napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatásának részleteivel, de nagyon sokan még csak mostanában kapnak felkérést arra, hogy esetlegesen tervezzenek napelemes rendszert az éppen tervezés alatt álló épületbe.

Nekik szeretnénk technikai, műszaki segítséget nyújtani, hogy munkájukat eredményesen tudják végezni.

Az első és legfontosabb felvetés, hogy a napelemes rendszerek minden esetben valamiféle tartószerkezetre kerülnek elhelyezésre, és ezért nem elegendő csak villamos tervezői oldalról megközelíteni a feladatot. Természeteses a napelemes rendszerek egy nagyon nagy részénél, ahol a gyártók által garantált minőségű tartószerkezetből lehet megépíteni a szerkezetet, melyre a telepítő vállalkozó adja a garanciát a statikai rögzítés megfelelőségéről, ott a villamos tervező feladata a rendszer szabványoknak megfelelő tervezése.

Magyarországon jelenleg a MSZ HD 60 364-7-712 van érvényben a napelemes rendszereket illetően, de az új OTSZ is tartalmaz előírásokat, melyeket a tervezésnél figyelembe kell venni.

A napelemes rendszereket tervezői szempontból az alábbi fő csoportokra lehet osztani, minden csoportnál más és más a tervezési feladat.

 1. HMKE (Háztartási Méretű Kis Erőmű, 50kW teljesítményig) családi ház ferde tetejére, itt a tartószerkezet tervezésével nem feltétlenül kell foglalkozni, ellenőrzés a gerendázatot illetően, azonban itt sem hagyható el. A villamos tervező feladata ezeknél a rendszereknél a hálózatra történő csatlakozás AC oldali megtervezésén kívül,a DC oldali védelem megtervezése. Mindkét oldalra be kell tervezni a megfelelő túlfeszültség védelmeket, zárlat és túláram védelmet. Azt a felelősséget, hogy kell-e villámvédelmi berendezést telepíteni vagy sem a villamos tervező feladata eldönteni.
 2. A HMKE lapos tetőre abban különbözik az előbbiektől, hogy feltétlenül statikus bevonásával kell a tartószerkezetek rögzítését egyeztetni. Egy napelemes tábla, lapos tetőre történő rögzítéséhez általánosságban 200-250 kg ellensúly szükséges, amennyiben nem lehetséges egyéb ragasztott technológiás rögzítés. Ez mindenképen statikus tervezőért kiált.
 3. 50kW teljesítményű erőmű, mely mérete szerint HMKE lenne, de az épület csatlakozási pontján, 10 vagy 20kV-os hálózatról vételez, akkor az kiserőműnek minősül. Ebben az esetben a villamos tervezőnek a kiserőmű eljáráshoz szükséges tervdokumentációt kell elkészíteni az elektromos szolgáltatóval egyeztetve.
 4. 50kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer, melynek ha nem tervezünk hálózatra történő kitáplálást, akkor a villamos tervezőnek feltétlenül kitáplálás elleni védelmet kell beterveznie. Ebben az esetben célszerű az épület fogyasztását, és a megtermelt energia mennyiségét egy automatikus rendszerrel összehangolni, hogy feleslegesen ne termeljünk. Erre példa az általunk a Kecskeméti Rendőrkapitányságra szerelt optimalizáló automatika, mely az épület energia felhasználásának csökkenésekor, egyesével kikapcsolja a rendszerbe épített 10 db, egyenként 10 KW-os  (összesen 100 KW) méretű napelemes rendszert.
 5. 50kW-50MW-teljesítményű, úgynevezett kiserőművek, melyek engedélyezési eljárásait egyediként kezelik, így a tervezőknek mindig az adott területnek megfelelően kell tervezniük.

A tervezők a gyakorlatban legtöbbször a HMKE tervezésével találkozhatnak.

Néhány gondolat a HMKE-k villamos tervezésével kapcsolatban amire érdemes figyelni.

 • 0,4 kV-os hálózatra csatlakozik;
 • 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (Vhr.) 4. § alapján a szolgáltatónak kötelessége, hogy átvegye a termelt energiát;
 • meglévő rendelkezésre álló teljesítmény erejéig lehet csatlakozni, nem vezérelt fogyasztási pontra;
 • 2,5kW-ig egy fázison 5kW felett 3 fázison lehet csatlakozni, a kettő között a szolgáltató dönti el, hogy milyen csatlakozást kér a beruházótól;
 • csak a helyi áramszolgáltató által engedélyezett invertert lehet betervezni;
 • mindig a termelt és a fogyasztott áram közötti különbséget kell megfizetni, amennyiben a fogyasztott energia több;
 • 3x16A-ig a szolgáltató cseréli az órát ad-vesz mérőre, nagyobb csatlakozási teljesítménynél a fogyasztónak kell megfizetnie.

Felmerülő technikai és műszaki kérdésével forduljon műszaki kollégáinkhoz bizalommal!

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha