Go to Top

Naperőmű

A napelemes rendszereket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk, az egyik ilyen a méret szerinti csoportosítás. Ezt a csoportosítási módot azért is érdemes követni, mivel az engedélyeztetési és csatlakoztatási folyamatban a szolgáltatók ezen kategória alapján határozzák meg a feltételeket, folyamatokat, illetve a műszaki követelményeket.

A napelemes rendszereket méretüktől függően 3 fő kategóriába sorolhatjuk:

 1. Háztartási méretű kis erőművek (HMKE), 0 – 50 KW névleges teljesítmény közti rendszerek;
 2. Kiserőművek 50 – 500 KW közti névleges teljesítmény közti rendszerek;
 3. Erőművek 500 KW névleges teljesítmény feletti rendszerek.

Az első kategóriába, azaz a HMKE méretű rendszerekbe a 0-tól 50 kW névleges teljesítménnyel rendelkező rendszerek tartoznak, amelyek létesítései egyszerűsített engedélyeztetési folyamat keretében történik. Méretükből adódóan családi házak, illetve kis vállalkozások energiaszükségletét elégítik ki.

A következő két kategória, azaz a kiserőművek, illetve az erőművek egyértelműen azoknak szólnak, akik magas energiafogyasztással rendelkeznek. Kiserőmű, illetve erőmű kategóriába azok a napelemes rendszerek tartoznak, amelyek legalább 50 KW névleges teljesítménnyel rendelkeznek. Az ilyen jellegű rendszerek egyértelműen energetikai befektetésnek számítanak és általában az alábbi célközösség gondolkodik ilyen rendszerekben:

 • Közintézmények (önkormányzatok, iskolák, egyetemek, kórházak stb.);
 • Vállalkozások;
 • Gyárak, termelő egységek;
 • Logisztikai központok;
 • Bevásárló központok;
 • Energia termelők és szolgáltatók;
 • Olyan tevékenységet folytató cégek, amelyeknek szükséges a karbonkvóta kiváltása (petrolkémiai feldolgozás, távhő, szélerőmű, fémipari termelés, cementipar, üvegipar, villanytermelés stb.).

Az erőművek esetében eldöntendő kérdés, hogy a megtermelt energiával mi a szándékunk: szeretnék elhasználni, vagy szeretnénk azt értékesíteni.

Abban az esetben, ha helyben szeretnénk a megtermelt energiát elhasználni, akkor egy „szigetüzemben” gondolkodunk, azaz a rendszerünkkel nem csatlakozunk az áramszolgáltató hálózatára, hanem a megtermelt energiát mi magunk fogyasztjuk el. A „szigetüzemű” rendszernek van előnye és hátránya is. Előnye az egyszerű engedélyeztetési folyamat, hátránya hogy az esetlegesen megtermelt energiatöblet kárba vész.

Kinek ajánljuk ezeket a rendszereket:

 • akik részlegesen, vagy teljesen képesek lefedni saját energiaigényüket;
 • akik képesek kiváltani a fűtést, hűtést, légkondicionálást elektromos energiával;
 • akik energiaigénye folyamatosan növekszik.

 

 

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha