Go to Top

Befektetőknek

Abban az esetben, ha a telepítendő rendszerünk nem a saját fogyasztásunk kielégítését (teljes, részleges) szolgálják, akkor hálózatra tápláló, „KÁT” azaz „Közvetlen Átvételi Támogatási” rendszerrel beüzemelt rendszerben gondolkodunk. A hálózatra tápláló rendszerek azok számára előnyös, akiknek energiafogyasztása sokkal kisebb, mint a rendszerük által megtermelt mennyiség, vagy azoknak, akik kifejezetten zöld energiát termelő rendszerekbe kívánnak befektetni.

Az ilyen jellegű rendszereknél a betáplálás középfeszültségen történik, így transzformátor állomás szükséges.

A megtermelt és hálózatba betáplált elektromos energia elszámolása havi rendszerességgel, számla benyújtásával történik.

Hová érdemes telepíteni?

Napelemes erőműveket szinte bárhová lehet telepíteni, hiszen minden helyzetre rendelkezésünkre áll a megfelelő rögzítési módszer és műszaki megoldás.

A legelterjedtebb megoldások az ún. „zöldmezős” beruházások, azaz a földre telepített rendszerek. A tartószerkezetek nagy változatossága lehetővé teszi bármilyen domborzati formára való telepítést.

Nagy népszerűségnek örvendenek a tetőre telepített napelemes projektek. Az ilyen típusú projektek nagy előnye, hogy a rendszer az épületek tetőszerkezetére kerül telepítésre, azaz olyan tér kerül hasznos kihasználásra, amelyet más célra nem tudnánk használni. Emellett költséghatékony is, hiszen nem kell a projekthez szükséges területet megvásárolni, nem fecséreljük el az értékes termőföldet, illetve az áram helyben való felhasználása is praktikussá teszi az ilyen projekteket.

A nagyméretű napelemes rendszerek, akárcsak a HMKE napelemes erőművek ugyanazon fő komponenseket tartalmazzák: tartószerkezet, inverter, napelemek. Emellett a rendszereket hozamfigyelő rendszerrel (monitoring), biztonsági berendezésekkel célszerű telepíteni.

Különös figyelmet kell szentelni a rendszer szakszerű karbantartására is, hiszen ezek a rendszerek befektetés céljából kerülnek megvalósításra, és a termelés kiesés komoly bevétel kiesését okozhatja a rendszer tulajdonosának.

Az ilyen jellegű befektetéseket – a komplexitása – miatt feltétlenül megfelelő tapasztalattal rendelkező kivitelezőre érdemes bízni.

 

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha