Go to Top

Mikor kell tisztítani a napelemet?

A napelemek hatékonyságában nagy szerepet játszik a napelem felületének tisztasága. Egy koszos, havas, poros napelem ugyanolyan körülmények között akár 50%-al kevesebb energiát termel, mint egy tiszta. Mégis milyen időközönként érdemes tisztítani a napelemeket? Amennyiben a napelem rendszerünkhöz van data logger telepítve, akkor vagy jelez nekünk mikor a teljesítmény 80% alatti, vagy érdemes ránéznünk néha, és ha azt látjuk, hogy a teljesítmény az utóbbi időben romlott, vagy drasztikusan lecsökkent, akkor érdemes megtisztítanunk a napelemet.

Na de hogyan kell, lehet tisztítani?

solar panel cleaning 10A legtöbb esetben, a napelemek az épületek tetején kerülnek elhelyezésre, és több négyzetméter egybefüggő felületet alkotnak, tehát tisztításuk nem olyan egyszerű, mint mondjuk a lakás ablakainak megtisztítása. Normál, eső-, vagy por szennyeződést elég tiszta vízzel, slaggal lemosni. Fontos azonban megemlíteni, hogy a túl kemény víz a száradást követően vízkő foltokat hagyhat a napelem felületén, ami szintén csökkenti a teljesítményt. Érdemes ezért desztillált vízzel, vagy speciális  napelem tisztító folyadékkal tisztítani a napelem felületét. Abban az esetben, ha madár ürülék került a napelemre, akkor érdemes hosszú nyelű lapos fejű felmosófejjel átdörzsölni. Télen a felgyülemlett havat ugyan ezzel a hosszú nyelű felmosóval simán csak le kell tolni a napelem táblákról.

Természetesen van lehetőség speciális napelem tisztító berendezéssel megtisztítani a felületet, amennyiben szükséges. Lépjen velünk kapcsolatba, és kérje kollégáink segítségét. A takarítást érdemes az éves karbantartással egybekötve elvégeztetni. Mind a takarításra, mind a karbantartásra, a legjobb időszak a tavasz, vagy az ősz. Karbantartással kapcsolatban az alábbi linken talál bővebb információt.

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha

, , ,