Go to Top

Napelem rendszer működése

A napelem rendszerek működése minden esetben azonos. A napelem rendszerrel rendelkező magánszemély a napelemes rendszer felszerelését követően is a hálózati áramot használja, ahogy ez idáig is. A napelem által megtermelt energia visszatáplálásra kerül a hálózatba egy úgynevezet “Ad-Vesz” óra segítségével, amelyet az áramszolgáltató bocsájt az Ön rendelkezésére, teljesen ingyen. Ez a speciális óra nem csak az Ön áram használatát méri, hanem a napelemek által megtermelt, és a hálózatnak átadott áram mennyiségét is számon tartja. A számlázási periódus végén, a villanyóra leolvasó a fogyasztás mellett a leadott áramot is rögzíti, és ez alapján készítik el Önnek a villanyszámlát.

Tudta, hogy az áramszolgáltatók Magyarországon törvényi szabályozás alapján kötelesek Öntől átvenni a megtermelt energiát?
Évi 50 KW áram termelésig minden áramszolgáltató köteles átvenni a megtermelt energiát, és ezt a fogyasztásból jóváírni.

Tudta, hogy a szolgáltató forintra-, fillérre annyiért veszi át Öntől az áramot, mint amennyiért adja?
Amennyiben Ön nem üzleti tevékenységként termeli az áramot, hanem saját energia fogyasztását szeretné csupán előállítani, akkor a szolgáltató 100%-os áron veszi át Öntől a megtermelt energiát, illetve 1:1-ben csökkenti vele az elfogyasztott áramot számlát.

Nézzük meg pontosan, hogyan is működik a folyamat a gyakorlatban:

Egy háztartási méretű napelem rendszer az alábbi komponensekből áll:

– Napelem és tartószerkezet;
– Inverter más néven áram átalakító;
– Ad-Vesz óra.

A napelem gondoskodik a napsugarak – és itt fontos kiemelni, hogy borult felhős időben is, kisebb hatékonysággal ugyan , de képes a napelem áramot előállítani – elnyeléséről és a fény árammá alakításáról. A napelemben alacsony feszültségű egyenáram található, amelyet egy speciális inverter alakít magasfeszültséggé, és 230V/50Hz váltóárammá. Az így előállított áram egyenesen, az ún. ad-vesz órán keresztül kerül a hálózatba. A napelem rendszer felszerelésével tehát nem kell az ingatlan elektromos rendszerébe beleavatkozni. Mindössze a napelemektől egy vezetéket viszünk az inverterbe, az inverterből pedig a villanyórába.

A rendszer működtetéséhez tehát nem kellenek akkumulátorok. A megtermelt áramot nem kell eltárolnia helyben, hanem tárolja Önnek az áramszolgáltató, teljesen ingyen.

 

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha