Go to Top

Magánszemélyeknek

Tekintse meg referenciáinkat

Tekintse meg referenciáinkat

Magyarország földrajzi elhelyezkedése és klímája az egész országban élők számára lehetővé teszi napelemes rendszerek segítségével az áram előállítását, elsősorban saját energiaszükségletük kielégítésére. Napelemes rendszereket épületek tetejére, földre, vagy akár a garázsra, kocsibeállóra is fel lehet telepíteni. Napelemes rendszerrel a fűtés, a hűtés, és a melegvíz előállítása is kiváltható, részben, vagy akár egészben is, így a beruházás összege ugyan növekszik, de mivel nagyobb a rendszer, ezért több áramot képes előállítani, így az épület rezsiköltsége is nagyobb mértékben csökkenthető.

Napelemes rendszerben olyan esetben is érdemes gondolkodni, amikor nincs áramszolgáltató, akitől az áramot vételezni tudnák. Ilyen pl. a telkek, nyaralók, vagy a kert végében lévő kút, amelyből áram segítségével lehet a vizet a felszínre szivattyúzni. A sziget üzemű napelemes rendszerek speciális akkumulátorokban tárolják a megtermelt energiát. Az akkumulátorban tárolt áram pedig direktben felhasználható.

Egy háztartási méretű napelemes kis erőmű 1-2 millió forintból már megvalósítható. Egy ilyen beruházás nagy általánosságban 10 év alatt megtérül, és további, legalább 15 évig gyakorlatilag költségmentesen termeli az áramot.  Háztartási kis erőműnek azokat a berendezéseket hívjuk, amelyek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA- t. További elvárás vele szemben, hogy a teljesítménye nem lehet nagyobb, mint amennyi a meglévő elektromos hálózatból a fogyasztó rendelkezésére áll.

A lényeg, hogy a napelemek felszerelésétől kezdve, a hálózat két irányban működik. Amikor süt a nap, és van fogyasztás a házban, akkor a család a napenergiát használja. De egy szép nyári délelőttön, amikor mindenki dolgozik, az áram akkor is termelődik! Ilyenkor- mivel otthon nincs fogyasztás- a helyben termelt áram betáplálódik az elektromos hálózatba. A hálózat úgy működik, mint egy raktár. Este ugyanis, amikor nincs napfény, a család a hálózatból jövő áramot használja. Az ide -oda folyó áram elszámolására egy kétirányú, oda -vissza mérő órát kell az áramszolgáltatónak felszerelnie. Ez méri a hálózatba betáplált, és az onnan elfogyasztott áramot is. Elszámolni- jó esetben- a kettő különbségével kell csak.

A háztartási méretű kis erőműveknek nem az a célja, hogy a tulajdonos pénzt keressen az áramtermeléssel. Azt is lehet, de a teljesítményekre vonatkozó előírások erősen korlátozzák ezt a lehetőséget. Egy ilyen berendezésnek leginkább az a célja, hogy a háztartás energia szükségleteit biztosítani tudja.

A háztartási méretű berendezésnek annyit kell termelnie, amennyi áram a háztartásban elfogy. A hálózatba való visszatáplálás inkább csak egy plusz lehetőség, nem ez a működtetés fő célja.

 

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha