Go to Top

Hálózatra tápláló (On-grid) rendszer

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a legelterjedtebbek világszerte. Ennek oka a nagyon egyszerű felépítés, könnyű kezelhetőség és minimális karbantartás. Ellentétben a szigetüzemű (off grid, standalone) rendszerekkel, ilyen rendszerek esetén nem kell foglalkozni a költséges energiatárolással, illetve az energia pótlásáról a téli, vagy a borús nyári napokon.

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek működése nagyon egyszerű. Napsütésben a napelemek egyenáramot termelnek, és ezt az energiát egy átalakító berendezéssel, (inverter) váltakozó feszültséggé alakít, amit közvetlenül, a meglévő elektromos hálózatra táplál be. Az így megtermelt energia egy része felhasználásra kerül, a többi (jellemzően a nyári időszakban) egy ad-vesz mérőn keresztül kitáplálásra kerül a hálózatba. A kitáplált energiát pedig éjszaka, télen, illetve borúsabb időben visszavehetjük.


A hálózatra tápláló napelemes rendszerek fő alkotórészei:

halozati

  • Napelemek;
  • Egyenáramú (1000V DC) túlfeszültség és zárlat védelem (string box);
  • Hálózatra szinkronizáló inverter;
  • Váltakozó áramú (230/400V AC) túlfeszültség és zárlat védelem;
  • Ad-vesz mérő (áramszolgáltató biztosítja).

 

A hálózatra tápláló rendszereket a teljesítményük függvényében három csoportra oszthatjuk:

0 – 50 KW – Háztartási méretű kis erőmű (HMKE)

50 – 5000 KW – Kis erőmű

5000 KW felett – Erőmű

Számunkra a fentiek közül a 0 – 50 KW közötti rendszerek fontosak. Magyarországon ezeknek a rendszereknek a telepítésével és létesítésének a jogi hátterével a 2007 évi LXXXVI a villamos energiáról szóló trv. (V.E.T), továbbá a 273/2007. (X. 19.) korm. rend. 4. és 5.§ (MK 2007/141) foglalkozik. Ezen jogszabályok alapján a szolgáltatóknak 50 KW teljesítményig kötelező a megtermelt energia átvétele 100%-os áron, amennyiben az egy éves elszámolási időszakban az általunk a közüzemi hálózatba kitáplált energia azonos, vagy kevesebb a közüzemi hálózatból vételezett energia.

P kitáplált <= P vételezett

Ezek alapján elmondható, hogy egy jól megtervezett és megbízható alkatrészekből összeállított rendszerrel az éves energia igényünket lefedhetjük, amivel nulla forintra csökkenhet villanyszámlánk.

 

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha