Go to Top

Gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a vásárlók naponta feltesznek nekünk. Amennyiben kérdésére nem találja a választ az alábbiakban forduljon hozzánk bizalommal és kérdezzen, Mi örömmel válaszolunk.

Kérdések és válaszok:

Mekkora a legkisebb napelem rendszer?

Napelem rendszerek méretének meghatározásánál mindig a napelemet használó energia szükséglete a mérvadó. A legkisebb rendszer , amit telepíteni szoktunk egy család, vagy egy kis méretű lakás energia szükségletének a kielégítésére szolgál. Vannak ennél kisebb méretű napelem projektek, amelyek egy kifejezett eszköz működtetésére igényelnek, ilyen például egy kerti szivattyú, locsoló rendszer stb.

Milyen részekből áll össze egy napelem rendszer?

• Napelem modulok;

• Inverter(ek) ;

• Villamos szerelvények (vezetékhálózat, megszakító és leválasztó eszközök, védelmi berendezések) ;

• Mechanikai szerelvények (rögzítő és opcionálisan forgató eszközök).

Ki szereli fel a napelemet?

A kivitelezés során mindenképp olyan partner keressünk, amely megfelelő tapasztalattal rendelkezik napelemes rendszerek telepítése terén. Nem megfelelő telepítés esetén az esetleges esztétikai problémákon felül számtalan komoly, és anyagilag is megterhelő hibák merülhetnek fel: beázott tető, túlmelegedő kábelek, rosszabb esetben tűz és áramütés.

Mi a Siva Solar-nál komplexen, természetesen garanciával vállaljuk a kivitelezést is. Ha mi telepítjük a napelemét akkor a komplex rendszerre is kiterjesztett garancia érvényes.

Mennyi garancia van a napelem rendszerre?

A modulokra jellemzően kétféle garancia vonatkozik: általános termékgarancia, mely 5-10 év között változik gyártótól függően, és ún. teljesítmény garancia, mely megmondja, hogy X év eltelte után a modul névleges teljesítményének hány százalékát adja le.

Az általunk gyártott AS napelemekre 12 év teljes körű termék garanciát vállalunk, továbbá

– a 12. évre legalább 90%, és

– a 25. évre legalább 80% teljesítmény garanciát adunk.

Az inverter a következő kritikus elem, melyre általában 5 év a garancia a hazánkban engedélyezett eszközök esetén, de ez plusz felárért 10 évre is meghosszabbítható. Számos aktív áramköri elemet tartalmaz, így meghibásodási valószínűsége nagyobb, mint a moduloknak.

A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre rendszerint az erőmű telepítője vállal garanciát, ami cégenként eltérő.

Az általunk tervezett , és kivitelezett rendszerekre szakszerű éves karbantartás mellett 5 év rendszer garanciát nyújtunk, mely opcionálisan kibővíthető akár 10 év-re is!

Mennyi energiát termel évente egy-egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszer által termelt energia mennyisége több tényező függvénye, melyek közül a legfontosabbak:

• a cellák fajtája /mono-, polikristályos, amorf, stb./;

• a panelek belső felépítése, árnyéktűrése és hőfoktényezője;

• a rendszer topológiája és vezetékezése;

• az inverter működésmódja, technológiája, hatásfoka;

• a panelek tájolása, dőlésszöge;

• árnyék hatások, környezeti hőmérséklet;

• és természetesen a beeső napfény intenzitása és időtartama.

Az előbb felsorolt tényezőket figyelembe véve egy 1 KW-os névleges teljesítményű rendszer kb. 1100-1150 kWh villamos energiát termel egy év alatt. Ez az érték az átlagosnál jobb benapozású helyeken, és az eszközöket, valamint az elhelyezést (hűtés) jól megválasztva – azaz gondos tervezéssel – 5-10%-kal növelhető.

Az optimálisan megtervezett rendszer tervezésekor figyelembe kell venni a háztartás szokásos villamosenergia fogyasztásának mértékét, annak érdekében, hogy a havi villamosenergia számla összege minél közelebb legyen a nullához. Ez csak bizonyos határig közelíthető meg, mivel a hatályos villamos energia törvény értelmében a háztartási méretű rendszerek nem lehetnek nettó energia termelők, azaz a megtermelt mennyiség nem haladhatja meg a háztartás összes fogyasztását.

Mennyi a napelemrendszer megtérülésének ideje?

A rendszerünk a műszaki részletek (panel, inverter, tartószerkezet), illetve a villamos energia növekedésének a függvényében változik. A megtérülés támogatás (pályázat) nélkül kb. 10 év. Pályázat igénybevételével, a támogatás mértékétől függően a megtérülési idő radikálisan csökken.

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az AS napelemek, ill. a Siva-Solar által tervezett és kivitelezett napelemes rendszerek 25-30 éves élettartamra vannak tervezve, akkor rendszerünk 15-20 éven keresztül 100%-ban , de legalább nagymértékben hozzájárul az energia költségeink csökkentésébe. Ezért is állítjuk azt, hogy a napelem rendszer telepítésére vonatkozó döntés hosszú távra szól, és érdemes alapos tájékozódás után meghozni.

A naperőművek esetén is igaz az az általános költség-elv, hogy az összteljesítmény növekedésével a fajlagos – egységnyi kW-ra vetített – beruházási összeg csökken, így a megtérülés ideje is lerövidülhet.

Van napelemrendszerre pályázat?

Időről-időre lehetőség nyílik EU-s, vagy egyéb támogatás igénybe vételére. Azonban 2011 óta nem volt pályázati kiírás a lakossági napelemes beruházások támogatására, illetve ami volt az nagyjából az a pályázat megnyitását követően 15 percen belül BETELT, akkora volt rá az édeklődés!

Reményeink szerint 2015-ben újra elérhetőek lesznek pályázatok a lakosság számára is.

Lakás korszerűsítési hitel, vagy lakáskassza igénybe vehető a kivitelezéshez?

Igen! Mind a lakáskorszerűsítésekre vonatkozó hitelek, mind az energia korszerűsítési hitelek, támogatások, mind a lakáskassza igénybe vehető napelemes rendszer kivitelezésére. A lakáskassza szerződések, továbbá az állam támogatása miatt Önnek kevesebbe kerül a napelemes rendszer , mintha lakáskassza nélkül fizette volna azt.

Hazánk milyen benapozási adottságokkal rendelkezik?

Napsütéses órák száma MagyarországonA napsütéses órák száma kb. 1900 – 2200 óra/év, amely kedvezőbb, mint a szomszédos Ausztriában. A napsugárzás által a vízszintes felületre vonatkoztatott energia mennyisége éves szinten 1200 – 1360 kWh/m2 érték.

Milyen elven működő napelemes rendszerek léteznek?

halozatiKét típusú rendszert különböztethetünk meg:

A. Szigetüzemű (off-grid)

B. Hálózatra visszatápláló (on-grid)

Szigetüzemű rendszerekben elsősorban akkor érdemes gondolkodni, ha elérhető távolságban nincs hálózatra való csatlakozási pont tekintettel az energiatárolók (akkumulátorok) magas költsége miatt. Magyarországon jellemzően a hálózatra visszatápláló (on-grid) rendszerek terjedtek el. Ennek a lényege, hogy a megtermelt energiát a házban található eszközök fogyasztják el akár teljes mértékben, vagy a megtermelt energia valamely hányadát. Mivel ezt az energia mennyiséget nem kell a szolgáltatói hálózatról vételezni, így ezzel csökken a havi villamosenergia számla összege, sőt a napelem által megtermelt, de el nem fogyasztott energiát a rendszer visszatáplálja a villamosenergia hálózatba az erre a célra beépített kétirányú mérőórán keresztül, ezzel tovább csökkentve a havi villamos költségeket.

Mi a napelemek optimális tájolása?

A mi szélességi foktartományunkban az optimális dőlésszög kb. 30-35 fok a vízszinteshez képest, déli tájolás mellett. Könnyen belátható, hogy nincs egy konkrét szög, mivel a nap pályája télen laposabb a nyárihoz képest, rendszerünket pedig egész éves termelésre méretezzük. Természetesen az ettől eltérő dőlésszög és tájolás esetén is érdemes napelemes rendszerben gondolkodni, szakszerű tervezés és kivitelezés esetén ezen hátrányok kompenzálhatók. A napelemek fektetve, vagy állítva is elhelyezhetők.Napelemek tájolása és termelési hatékonysága

Milyen napelemet használjak?

A piacon nagy tömegben három féle technológiával készült napelem terjedt el: monokristályos, polikristályos és vékonyréteg (amorf) szilícium. Általánosságban elmondható, hogy az előbbi kettő hatásfoka és élettartama is jobb az utóbbinál, míg utóbbi olcsóbb és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny, ugyanakkor olcsósága ellenére hazai alkalmazása mégsem ajánlott a jelentősen rövidebb élettartam miatt. Amennyiben optimális elhelyezést tudunk biztosítani a napelemeknek és hosszú távra tervezünk, azaz megtérülő beruházásban gondolkodunk szeretne, akkor mindenképp mono-, vagy polikristályos napelemekben kell gondolkodnunk Ezek a modulok többszörös élettartammal rendelkeznek, viszont ez az árukban ilyen arányban nem tükröződik. A modulok gyakran ±3-% Wp-es teljesítmény toleranciával rendelkeznek de sok esetben a gyártók, forgalmazók fel sem tüntetik ezt az értéket. Az általunk, svájci 3S technológia alapján gyártott AS napelem panelek minden esetben +5W-os toleranciával kerülnek forgalomba.

Milyen tartószerkezetet használjak?

Tekintettel arra, hogy a napelemes rendszerek hosszú távú befektetésnek minősülnek, érdemes alumínium tartószerkezetben gondolkodni, mivel nincs kitéve semmilyen természeti-környezeti tényezőnek (eső, hó, fagy), ellentétben a tűzihorgonyzott acélból készült szerkezetekkel, amelyeknél fennáll pl. az átrozsdásodás veszélye. Éppen ezért cégcsoportunk tervező és kivitelező tagja a SIVA SOLAR csak és kizárólag minőségi tartószerkezet gyártók rendszereit használja (Würth, Fischer, Hilti)

Hová telepíthetem a napelemeket?

Bármilyen tetőre (lapos tető, ferde tető – cserép, betoncserép, zsindely, lemez, stb. burkolattal) telepíthető a napelemes rendszer a megfelelő rögzítő elemek alkalmazásával.

Fontos megjegyezni, hogy napelemeket nemcsak tetőre telepíthetünk, de kiválóan alkalmasak pl. árnyékoló rendszerek kialakítására (ablakok fölé) , vagy éppen kocsibeállók lefedésére, de alkalmasak lehetnek bármely egyéb tartószerkezetre telepítéshez is valamely speciális energiaigény kiszolgálásra (pl. kerti szökőkút).

Mennyire fontos a védelem?

A méretezés, és kivitelezés során kötelező a hatályos szabványok, és előírásoknak megfelelően eljárni tekintettel arra, hogy az egyenáramú oldal más védelmet kíván meg, mint a váltakozó áramú oldal. A balesetek és az anyagi károk elkerülése miatt mindig regisztrált villamos tervezővel kell méretezni a védelmeket, illetve kiválasztani a megfelelő típusokat. Ezt a szolgáltatók is előírják, és csak regisztrált mérnők által aláírt csatlakozási dokumentumot fogadnak el.

Milyen invertert használjak?

Mindenképp olyan inverter válasszunk, amelyek használata a magyarországi szolgáltatók által elfogadott listájában fellelhető. Minőségi invertert érdemes használni, mivel akár 10%-kal magasabb hatásfok elérhető. Mindemellett érdemes körültekintően olyan invertert választani, amely megfelelő szerviz és mérnöki háttérrel rendelkezik.

Nagyobb invertert használok a rendszerhez, majd később bővítem azt?

Mindig az aktuális rendszerben kell gondolkodni, illetve olyan invertert kell használni, amely megfelelő, maximális hatásfokon működik. Egy rosszul méretezett inverter a rendszerünk hatékonyságát csökkentheti. Bővítésnél figyelembe kell venni, hogy a már meglévő napelemes rendszer az idő folyamán öregedett (degradációs folyamat). Amennyiben egy gyengébb hatásfokú napelemes rendszerbe akarunk új napelemeket illeszteni, számolni kell azzal, hogy az új napelemeink tulajdonságát a meglévők negatívan befolyásolják és saját szintjükre lerontják.

Miként tudom nyomon követni a rendszer által termelt energia mennyiségét?

Az inverter gyártók mindig rendelkeznek monitoring rendszerekkel, amelyek segítségével nyomon követhető a napelemes rendszerünk termelése és hatásfoka. Ezek a monitoring rendszerek segítségével pontos képet kaphatunk rendszerünkről, illetve bármilyen műszaki problémát könnyebben diagnosztizálhatunk. Ezt akár telefonunkon és világon bárhol az internet segítségével nyomon követhetjük.

Névleges teljesítmény vs. reális hozam?

A rendszerek méretezése mindig névleges teljesítményben van megadva, ami STC, azaz optimális körülmények közt valósulna meg (napenergia besugárzás 1000 W/m², cella hőmérséklete 25°C, AM 1.5), az ettől eltérő feltételek eltérő módon befolyásolhatják a rendszerünk valós hozamát.

Felmérés

A rendszer pontos megtervezése érdekében elengedhetetlen a helyszíni felmérés, mivel az internetes méretező szoftverek, illetve ezekből nyerhető árak rendszerint nem tükrözik a realitást. A helyszíni felmérés során a fogyasztók minden kérdésükre választ kaphatnak, szakszerű tanácsadásban részesülhetnek.

Engedélyeztetés

A HMKE létesítésének menete vázlatosan: 1. Igénybejelentés termelő által (ki, hol, mekkora teljesítményt, milyen eszközökkel) 2. Előzetes tájékoztató levél elosztói engedélyestől (hálózat-topológia leírása és vizsgálat eredménye) 3. Csatlakozási tervdokumentáció termelő tervezője által (benne részletesen leírva a hely, az erőmű eszközei, a védelmi berendezések és beállítási értékek, a tulajdoni

viszony és határ, termelői és forgalmazói nyilatkozatok, közüzemi szerződés másolata, stb.) 4. Terv véleményezése (esetleges hiánypótlási igény) 5. Jóváhagyás 6. Létesítés 7. Mérőcsere (szaldós elszámolásúra), beüzemelési ellenőrző mérések lefolytatása 8. Szerződéskötések a termelt energia átvételére A folyamat az igénybejelentéstől a mérőfelszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le, melyet a cégünk teljes egészében elvégez levéve ezt a terhet a megrendelő válláról.

Kivitelezés

A kivitelezés során mindenképp olyan partner keressünk, amely megfelelő tapasztalattal rendelkezik napelemes rendszerek telepítése terén. Nem megfelelő telepítés esetén az esetleges esztétikai problémákon felül számtalan komoly és anyagilag is megterhelő hibák merülhetnek fel. Beázott tető, túlmelegedő kábelek, rosszabb esetben tűz és áramütés.

Milyen karbantartási tevékenységek szükségesek egy napelemes rendszer üzemeltetéséhez?

Magyarországon évtizedes üzemidővel rendelkező naperőművet elvétve találni, azonban a nemzetközi tapasztalatok alapján az alábbi üzemeltetési tevékenységeket kell elvégeznünk: Modulok felületének rendszeres tisztítása a ráülepedett por és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében. Villamos csatlakozási pontok évenkénti felülvizsgálata. Inverter néhány évenkénti belső tisztítása, mozgó alkatrészek (hűtőventilátorok) üzemének ellenőrzése. Védelmi berendezések funkcionális ellenőrzése.

Garancia- Élettartam

A napelemes rendszer – méretétől függetlenül – az alábbi részegységekből épül fel: Napelem modulok Inverter(ek) Villamos szerelvények (vezetékhálózat, megszakító és leválasztó eszközök, védelmi berendezések) Mechanikai szerelvények (rögzítő és opcionálisan forgató eszközök) A modulokra jellemzően kétféle garancia vonatkozik: általános termékgarancia, mely 5-10 év között változik gyártótól függően, és ún. teljesítmény garancia, mely megmondja, hogy X év eltelte után a modul névleges teljesítményének hány százalékát adja le. Az általunk gyártott AS napelemekre 12 év teljes körű termék garanciát, a 12. évre legalább 90%, a 25. évre legalább 80% teljesítmény garanciát adunk. Az inverter a következő kritikus elem, melyre általában 5 év a garancia a hazánkban engedélyezett eszközök esetén, de ez plusz felárért 10 évre is meghosszabbítható. Számos aktív áramköri elemet tartalmaz, így meghibásodási valószínűsége nagyobb, mint a moduloknak. A villamos és mechanikai szerelvényekre és a kivitelezésre rendszerint az erőmű telepítője vállal garanciát, ami cégenként eltérő. Az általunk tervezett és kivitelezett rendszerekre 5 év rendszer garanciát nyújtunk.