Go to Top

Fűtés és melegvíz rásegítés

Hogyan tudunk napelemes rendszerrel a meglévő fűtési rendszerekre „rásegíteni”, illetve melegvizet előállítani?

A fenti kérdést nagyon sokszor teszik fel, és azt kell, hogy mondjuk a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre a feladat megoldásához. Mielőtt azonban elkezdenénk felsorolni a lehetséges megoldásokat feltétlenül el kell mondanunk, hogy a jelenlegi árképzéssel a földgázban rejlő energiával kb. 3-szor olcsóbb fűteni, mint az áramszolgáltató által biztosított villamos árammal. De egy napelemes rendszerrel ez már sokkal kedvezőbb, sőt!

Miért is válaszuk hát a melegvíz és a fűtés „rásegítést”, ha már egyszer napelemes rendszert szeretnénk?

Első sorban ezért, mert környezettudatosan gondolkodunk, és nem szeretnénk a szén-hydrogének égetésével tovább rontani az unokáinktól kölcsönkapott föld helyzetét.

A következőkben további érveket sorolunk fel a fentiekben feltett kérdés megválaszolásához:

–        ha már napelemes beruházás mellett döntöttünk, akkor egy néhány napelemtáblával, egy nagyobb inverterrel a rendszer fajlagos bekerülési költsége kisebb;

–        egy jól megépített és megfelelő nagyságú napelemes rendszer, egy hozzá jól átgondolt használati melegvíz rendszerrel együtt gáz és egyéb foszilis energia hordozó égetése nélkül is képes ellátni családunkat meleg vízzel és villamos árammal, egyszerre. A jelenleg érvényben lévő éves ad-vesz villamos fogyasztásmérőkkel telepített rendszerek lehetővé teszik, hogy az év napsütéses órákban gazdag nyári hónapjaiban a hálózatba táplált energiát a téli hónapokban használjuk el például, meleg víz készítésre;

–         a fenti energia termelő módon lehet kivenni a téli időszak fűtési igényeinek megfelelő mennyiségű villamos energiát a kiegészítő fűtési rendszerünk megtáplálásához;

A következőkben néhány melegvíz és fűtés „rásegítő” módszer, mely módszerek, a szándékosan a ház villamos energia fogyasztásánál nagyobbra kivitelezett napelemes rendszerek által megtermelt többletenergia felhasználására hivatottak.

A legegyszerűbb az, amikor a meglévő használati meleg víz (HMV) készítő rendszerünkbe elhelyezünk egy hagyományos villanybojlert. Ez a bojler előmelegíti a hideg vizet a meglévő gázbojlerünk előtt, így a gáz vízmelegítő kevesebb földgázt használ.

A fenti rendszerhez nagyon hasonlít, ha a meglévő napkollektoros indirekt tartályunkba villamos kiegészítő fűtőbetétet építünk, és ezzel „használjuk el” a napelemes rendszer által megtermelt többlet energiát.

A hagyományos, kazán és radiátorok rendszerbe is építhetünk a gáz, illetve vegyes tüzelésű kazánok visszatérő vezetékeibe, falra szerelhető villamos kazánokat, melyek kazánok jelenleg a kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, sőt, minőségük és áruk ezen felhasználási lehetőségek miatt folyamatosan kedvező irányokba változnak. Ezen a linken meggyőződhetnek, hogy az elektromos kazánok mára nagyon is beruházás képessé váltak.

A legmodernebb hőszívattyús technológiákat javasoljuk a legjobban, mert ezek a rendszerek hasznosítják a villamos energiát a leghatékonyabban. Egy korszerű berendezés nagyon jó értékkel alakítja át a villamos energiát, ami hűtési rendszereknél azt jelenti, hogy 30kW hűtési energiát 10kW villamos energiával tudnak előállítani.

Minden esetben kérjük, hogy a napelemes rendszer tervezésekor jelezze szándékát a fűtés „rásegítéssel” kapcsolatban, mert egy ilyen beruházás komoly előkészítést igényel. Cégcsoportunk épületgépészeti tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó tagja a Siva Mont Épületgépészeti Kft.  vállalja komplett rendszerek tervezését, kivitelezését előzetes megtérülési számítások készítésével.

Kérdése van? Szeretné ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérjük írja be a képen látható karaktereket:

captcha